Șoferi greci: 8 din 10 depășesc limitele de viteză; 92% cred că toți ceilalți conduc în mod periculos
Un total de 76% dintre șoferii greci vorbesc la telefon în timp ce conduc și 84% folosesc aplicații pentru smartphone-uri în timpul conducerii, potrivit unui sondaj Ipsos pentru Fundația Vinci Autoroutes, publicat recent, care a interogat 12.400 de persoane din 11 țări europene.
În special pentru Grecia, cercetarea Eurobarometru 2023 a constatat că, în ultimii ani, grecii nu doar discută la telefon în timp ce conduc, ci participă și la videoclipuri în timp ce sunt pe drum.
În plus, majoritatea 92% dintre șoferii greci consideră că toți ceilalți șoferi sunt periculoși, în timp ce, în același timp, 8 din 10 depășesc limitele de viteză.
Utilizarea Bluetooth este larg răspândită și amenințarea sa la adresa siguranței rutiere este subestimată, arată sondajul, deoarece 58% dintre șoferii greci folosesc această tehnologie.
9% dintre șoferii greci recunosc că conduc sub influența alcoolului, în timp ce 15% au provocat un accident rutier din cauza consumului excesiv de alcool. În plus, 1 din 10 șoferi a condus în timp ce se afla sub influența canabisului sau a altor droguri.
În ceea ce privește somnolența în timpul condusului, 26% dintre șoferii greci confirmă că au adormit la volan chiar și pentru câteva secunde, în timp ce 2 șoferi din 10 au fost implicați sau sunt aproape de a fi implicați într-un accident din cauza lipsei de somn.
Pe de altă parte, șoferii greci sunt nervoși în timp ce conduc: 63% au recunoscut că se ceartă cu alți șoferi, 60% claxonează fără motiv, 24% coboară din mașină pentru a se certa și 86% s-au speriat de comportamentul agresiv al altor șoferi.
În ceea ce privește respectarea limitelor de viteză, pe lângă faptul că 8 din 10 șoferi depășesc limita de viteză, 44% nu poartă centura de siguranță în timpul călătoriei.
6 din 10 șoferi greci nu păstrează o distanță sigură față de alte mașini și tind, în schimb, să conducă aproape de mașina care le precede.
După cum a comentat directorul Vinci Concessions Grecia și membrul consiliului de administrație al Vinci Autoroutes Foundation, Panagiotis Papanikolas, „Descoperirile Eurobarometrului de siguranță rutieră din acest an revigorează problemele critice ale conducerii în siguranță și evidențiază noi pericole, cum ar fi utilizarea în continuă creștere a dispozitivelor electronice în timpul conducerii.
Rezultatul este că toți cei implicați în sectorul siguranței rutiere ar trebui să ne reînnoim angajamentele și cunoștințele, servind vieții și integrității fizice a utilizatorilor drumului.