Titlu Bullying ul afectează un din trei copii din Grecia iar victimele sunt în principal fete și copii săraci Concluzii din Sondajul Zâmbetul Copilului
Un nou studiu efectuat de organizația „Zâmbetul Copilului” în acest an școlar a arătat că problema bullying-ului în școli este foarte răspândită în Grecia și afectează un din trei copii. Datele din acest sondaj au dezvăluit îngrijorări serioase în legătură cu fenomenul de agresiune școlară.
În cursul acestei săptămâni, au ieșit la iveală două incidente de agresiune, dintre care cel mai șocant a fost o bătaie între elevi la o școală din Evosmos.
Potrivit rezultatelor cercetării, aproximativ un din trei copii din Grecia (32,4%) se confruntă cu bullying-ul la școală, iar „victimele” sunt în mare parte fete sau copii din familii sărace.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.293 de copii din toate nivelurile școlare, pentru anul școlar 2022-2023, în cadrul campaniei de conștientizare a școlii elene intitulată „Vorbește acum”.
Rezultatele sondajului arată că:
Aproximativ un din două copii (48,8%) din regiunea Peloponez este victima bullying-ului la școală.
În Regiunea Macedonia de Est și Tracia, aproximativ un din doi copii (42,1%) este agresat în mediul școlar.
Un din șase copii din întreaga țară, din toate regiunile geografice și nivelurile școlare, simt că școala lor nu îi învață să nu-și agreseze colegii de clasă.
Sondajul a evidențiat, de asemenea, faptul că 100% dintre copiii care ar dori să solicite ajutor preferă să contacteze Linia telefonică națională SOS 1056 a Organizației pentru sprijin.
În plus, bullying-ul în școli are un aspect rasial și afectează în principal fetele și copiii din medii sărace. Copiii cu risc, precum cei proveniți din familii de imigranți din alte țări, fetele, copiii care trăiesc în condiții materiale precare și copiii din gospodării monoparentale cu mamă sunt cei mai vulnerabili.
De remarcat că, în 2022, organizația a gestionat un apel pe zi la Linia Națională SOS 1056 pentru sprijin psihologic în cazuri de violență și bullying în școli, desfășurând, în același timp, două intervenții de prevenire pe zi în școli. Numărul intervențiilor de prevenire a violenței și agresiunii în școli a crescut cu 174% în acel an, ajungând la 22.340 de elevi, 3.467 de profesori și 1.848 de părinți.