Uniunea Europeanatehnologie

Facebook și Instagram sunt în miza UE în privința dezinformării electorale

Comisia Europeană a anunțat astăzi că a deschis o investigație oficială cu privire la posibile încălcări ale regulilor de conținut online în Uniunea Europeană. Acest anunț vine după eșecul Facebook și Instagram, subsidiare ale Meta Platforms, de a aborda publicitatea înșelătoare și răspândirea de informații înșelătoare în perioada campaniei electorale premergătoare alegerilor parlamentare europene.

Mișcarea de deschidere a investigației a fost luată de oficialii de reglementare ai Uniunii Europene în lumina preocupărilor tot mai mari cu privire la interferența străină, precum Rusia, China și Iran, în răspândirea dezinformarii. Însă îngrijorarea se extinde și în interiorul granițelor uniunii, întrucât unele partide politice încearcă să folosească minciuni pentru a atrage alegători în viitoarele alegeri programate pentru iunie.

Această investigație se încadrează în cadrul Legii Serviciilor Digitale, care a intrat în vigoare anul trecut, care impune marilor companii de tehnologie să combată conținutul ilegal și dăunător de pe platformele lor, în caz contrar se confruntă cu sancțiuni care pot ajunge la 6% din vânzările lor anuale globale.

Comentând această problemă, Margrethe Vestager, șefa afacerilor digitale în Uniunea Europeană, a confirmat că eforturile depuse de Meta au fost insuficiente, evidențiind lipsa transparenței publicitare și procedurile slabe de moderare a conținutului.

La rândul său, Meta, care are peste 250 de milioane de utilizatori activi lunar în Uniunea Europeană, și-a apărat măsurile de reducere a riscurilor, subliniind că are proceduri bine stabilite pentru a identifica și a atenua riscurile pe platformele sale.

Comisia Europeană a citat nerespectarea de către Meta a obligațiilor Digital Services Act de a combate publicitatea înșelătoare, dezinformarea și comportamentul neautentic în Uniunea Europeană.

În plus, a subliniat lipsa unui mecanism eficient de monitorizare publică și a unor instrumente avansate de monitorizare a alegerilor înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Meta a primit cinci zile pentru a răspunde preocupărilor ridicate și pentru a prezenta un plan de abordare a acestora înainte ca Comisia Europeană să ia măsuri suplimentare.