Jurnaliştii din Grecia intră în grevă de 24 de ore pentru a protesta împotriva refuzului angajatorilor de a semna contracte colective de muncă
Într-o mișcare de protest puternic, jurnaliștii din Grecia au intrat în grevă de 24 de ore, marți, 16 aprilie, pentru a face presiuni asupra angajatorilor și a cere semnarea contractelor colective de muncă în instituțiile de presă private. Împreună cu salariile mici și amenințările constante la adresa pluralismului, această grevă își propune să arate solidaritatea jurnaliștilor și să le facă auzite vocile cu privire la revendicările lor legitime.
Greva a început la cinci dimineața, ora locală, și este programată să continue până la cinci dimineața a doua zi. Această grevă a afectat foarte mult activitatea agențiilor de presă, a ziarelor, a canalelor de televiziune, precum și a site-urilor lor web, iar chiar și postul de stat ERT și posturile de radio nu au fost lipsite de impactul acestei mișcări de protest.
Deși unele site-uri continuă să funcționeze, jurnaliștii care formează o parte esențială a acestor activități media au decis să se alăture grevei ca mijloc de a-și consolida revendicările și de a le garanta drepturile profesionale și de viață.
Într-o declarație comună emisă de Uniunea Elenă a Jurnaliştilor (POESY) și Uniunea Jurnaliştilor din Ziarele din Atena (ESIEA), precum şi de alte sindicate ale jurnaliştilor, aceștia au subliniat că refuzul angajatorilor de a semna contracte colective de muncă a dus la reducerea salariilor la inacceptabile. niveluri, făcându-le insuficiente pentru a satisface nevoile de bază ale jurnaliştilor şi ale familiilor acestora.
Aceștia și-au exprimat obiecția față de presiunea constantă la care sunt supuși, pe lângă amenințările tot mai mari cu care se confruntă libertatea presei și a informației în țară, subliniind că această libertate este fundamentul democrației și trebuie protejată prin toate mijloacele posibile.
Această grevă mass-media vine înaintea grevei generale programate miercuri, convocată de sindicatul lucrătorilor din sectorul privat pentru a protesta împotriva costurilor ridicate ale vieții, absența asistenților de angajare și lipsa protecției veniturilor împotriva efectelor inflației.
Greva planificată pentru 17 aprilie este de așteptat să perturbe majoritatea transportului public și a serviciilor de feribot, ceea ce ar putea afecta în mod semnificativ viața de zi cu zi a cetățenilor și ar putea crește presiunea stradală asupra guvernului.