Grecia

Grecia este lider în clasamentul celor mai frumoase case din lume

În clasamentul celor mai frumoase tipuri de case din lume, casele grecești sunt lider. Evaluarea a fost realizată de site-ul de agenți imobiliari din Marea Britanie GetAgent. Cercetătorii și-au propus să determine care stiluri de casă sunt cele mai atractive pentru oameni.

Compania a folosit inteligența artificială pentru a desfășura cercetarea, participanților la cercetare li s-au arătat imagini din șaizeci de locații pitorești din întreaga lume, iar un program special de inteligență artificială le-a urmărit mișcările ochilor și a determinat care imagini sunt cele mai atractive pentru ei.

Apoi, cercetătorii au analizat rezultatele și au obținut un scor pe baza timpului mediu petrecut privind fiecare imagine, precum și a timpului necesar participanților pentru a se uita prima dată la case. Aceste date au permis site-ului să determine clasamentul celor mai frumoase și atractive case din lume.

Rezultatele cercetării

În ceea ce privește cele mai frumoase clădiri din lume, Grecia a fost desemnată cea mai bună țară, cu cel mai impresionant scor de 79,5 din 100, datorită caracteristicilor spectaculoase ale caselor sale. Cunoscută pentru formele sale simple, coloanele înalte și utilizarea materialelor locale și naturale, arhitectura tradițională greacă, în special casele insulei cu cupolă albastră, atrage admiratori din întreaga lume.

Franța a ocupat locul doi cu 78,5 puncte din 100. Bastidele franceze și stilurile arhitecturale provinciale au atras atenția participanților. Casele asiatice, cunoscute pentru designul lor unic și tradițional, au atras și ele atenția. Thailanda și Indonezia au ocupat, de asemenea, locuri în primele cinci. Regatul Unit a ajuns în jumătatea inferioară a primelor zece țări cu cele mai frumoase case, cu puțin peste 65 din 100.
Casele iconice albe și albastre ale Greciei

Albastrul și albul sunt recunoscute drept culorile naționale ale Greciei, apărând pe steagul țării și simbolizând culorile Mării Mediterane și ale cerului, deși utilizarea acestor culori pentru a picta case este mai practică decât simbolică.

Din cauza deficitului de lemn de pe insulele stâncoase ale Mării Egee, casele au fost construite din piatră. Culoarea închisă a terenului stâncos a absorbit lumina soarelui în vara greacă fierbinte, făcând interiorul neplăcut. Ca răspuns, locuitorii au început să-și picteze casele în alb, reducând efectiv căldura și creând un mediu de viață mai confortabil.

Asocierea albastrului cu casele insulei grecești este în mare parte rezultatul circumstanțelor istorice. În 1938, în timpul unei epidemii de holeră în Grecia, sub dictatura lui Ioannis Metaxas, un mandat național cerea insulenilor să-și vopsească casele în albastru și alb.

Varul folosit în acest scop conținea calcar, un dezinfectant puternic. Această măsură aparent neconvențională a fost un pas practic pentru a opri răspândirea holerei și pentru a curăța zonele rezidențiale.