Miracol Medical Prima Femeie din Grecia Care Nascute După un Transplant Ovarian
Rezumatul stirilor
Irini Koka în vârstă de 39 de ani a intrat în istoria Greciei aducând pe lume un băiețel sănătos devenind prima femeie din țară care a reușit să nască după un transplant de țesut ovarian. Nașterea care a avut loc sâmbătă 8 iunie prin cezariană este un punct de referință în domeniul medicinei reproductive demonstrând progresele extraordinare realizate în acest domeniu.
Detalii de știri
Povestea Irinei Koka este una de curaj și perseverență. Diagnosticată cu limfom Hodgkins acum 16 ani a trebuit să înfrunte tratamente dure precum chimioterapia și radioterapia. În 2013 când cancerul a reapărut Irini a decis să își păstreze fertilitatea prin crioconservarea țesutului ovarian înainte de a urma protocoalele de tratament.
În 2021 după ce s-a recuperat complet Irini s-a întors la Clinica GENESIS ATHENS pentru transplantul de cortex ovarian crioconservat. Această intervenție chirurgicală de pionierat a fost realizată cu sprijinul unei echipe de specialiști de la Spitalul Universitar din Norvegia (Oslo) condusă de profesorul Peter Zoltan Fedorcsak alături de embriologul clinician grec Maria Bimba.
Operația a fost un eveniment medical de mare anvergură transmis în direct online către 13 spitale publice din Grecia pentru a permite altor medici să urmărească întregul proces.
După reoperarea ovarelor și fertilizarea ovulelor cu spermatozoizii soțului ei Irini a efectuat un transfer de embrioni în stadiul de blastocist pe 5 octombrie 2023. Rezultatul a fost un succes culminând cu nașterea unui băiețel de 3 kilograme și 20 de grame.
Medicul ei Konstantinos Pantos secretar general al Societății Elene de Medicină Reproductivă a declarat „Pentru prima dată în istoria Greciei o sarcină și nașterea unui copil sănătos au fost realizate după un transplant de țesut ovarian. Știința ne permite acum să depășim tot mai multe obstacole. Prin această metodă s-au născut 210 copii la nivel internațional de la primul copil din lume în 2004 cu o rată a natalității de 21% similară cu cea de la concepția naturală și FIV”.
Plină de emoție Irini Koka a spus „Cel mai mare vis al meu s-a împlinit. Am luptat și am reușit cu ajutorul echipei medicale să câștig cel mai mare dar din viața mea băiețelul meu. Aș vrea să le spun tuturor femeilor care trec prin ceva asemănător cu mine că merită să încerce”.
Această realizare remarcabilă marchează un nou capitol în medicina reproductivă și oferă speranță femeilor din întreaga lume care se confruntă cu probleme similare.