Grecia

Grecia este „gata” să participe la coridorul maritim de ajutor pentru Gaza

Grecia este pregătită să participe la un coridor maritim care ar oferi ajutor umanitar populației asediate din Gaza, a declarat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Prim-ministrul Greciei a participat la conferința internațională privind ajutorul acordat Fâșiei Gaza organizată de Franța.

„Grecia, împreună cu Cipru, este o țară din imediata vecinătate și suntem gata să contribuim la ajutorul lor”, le-a spus el reprezentanților țărilor occidentale și arabe, ai Națiunilor Unite și ai organizațiilor neguvernamentale reunite la Paris.

„Cu Cipru, am discutat pe larg contribuția noastră la ideea coridorului maritim, susținem inițiativa președintelui Christodoulides de a crește volumul ajutorului umanitar pentru Gaza, care este posibil doar prin nave. Propunerea Ciprului este bine gândită. Cred că cel mai dificil aspect este identificarea unei zone de aterizare adecvată în sudul Gazei pentru a crea infrastructura portuară necesară și desigur pentru a asigura securitatea rutei, ceea ce necesită cooperarea tuturor părților implicate.

Dacă aceste condiții prealabile vor fi îndeplinite, Grecia va fi pregătită să ofere mijloace navale care să susțină acest proiect și să caute toți actorii implicați care să ne ajute cu o posibilă logistică, în special pe cei care cunosc mai în detaliu geografia zonei”, a spus premierul.
Grecia a trimis luni primul său transport de ajutor umanitar în Gaza cu un avion de transport militar C-130. Avionul era încărcat cu provizii esențiale, inclusiv alimente, apă potabilă și medicamente, pentru a fi distribuite cetățenilor neînarmați din Gaza.
Anterior, într-un interviu pentru Politico’s Power Play, Mitsotaki a subliniat că Israelul are dreptul să se apere după atacul terorist devastator al Hamas din 7 octombrie, dar că nivelul de agresivitate al răspunsului său militar trebuie să fie proporțional.

„Deși recunoaștem că Israelul are dreptul de a se apăra, ceea ce contează cu adevărat este modul în care o face. „Pe măsură ce Israelul continuă această campanie militară foarte agresivă, da, vor exista preocupări tot mai mari cu privire la proporționalitatea răspunsului Israelului”, a spus el.

Cuvintele sale au fost reluate de președintele francez Emmanuel Macron, care a deschis o conferință de ajutor în Gaza, cerând Israelului să protejeze civilii în lupta sa împotriva Hamas, că „toate viețile au aceeași valoare” și că lupta împotriva terorismului „nu va fi niciodată dusă fără reguli”. “.

Peste 1,5 milioane de oameni – sau aproximativ 70% din populația Gaza – și-au părăsit casele și se estimează că sunt necesare 1,2 miliarde de dolari pentru a răspunde crizei din teritoriile palestiniene.

De la începutul războiului, peste 1.400 de oameni au fost uciși în Israel de militanții Hamas. Majoritatea sunt civili. Israelul spune că 32 dintre soldații săi au fost uciși de la lansarea unei ofensive terestre în Gaza, iar militanții palestinieni continuă să tragă cu rachete în Israel în fiecare zi.