GreciaPolitică și economiestiri internationale

Criza alimentară fenomenul El Niño amenință lumea cu o nouă creștere a prețurilor la alimente

Presiune nouă, în creștere, preconizată asupra prețurilor alimentelor în următoarele luni va fi cauzată de activarea așa-numitului fenomen periodic „El Niño” în Oceanul Pacific, care se așteaptă să crească brusc temperatura în zonele productive din Asia și America Centrală în perioada următoare. Sunt așteptate ploi abundente și în regiunile din America de Sud.

Episoadele anterioare de El Niño, în special în 2009-10 și 2015-16, au provocat căldură prelungită, secetă și inundații ocazionale, care, la rândul lor, au cauzat probleme serioase cu recoltele și recoltele, ducând la creșterea prețurilor la alimente.

Un indiciu al efectului El Niño este că, conform analizei Băncii Centrale Europene a episoadelor din trecut, o creștere cu un grad Celsius a temperaturii determină creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial cu peste 6% la un an după începerea fenomenului.

„Amenințarea” El Niño la adresa „portofelelor” casnice din întreaga lume se adaugă la o rețea de riscuri care exercită deja presiuni inflaționiste puternice asupra prețurilor alimentelor.

Cei doi factori principali ai insecurității alimentare globale, pe lângă El Niños, sunt prăbușirea unui acord de export de cereale ucrainene prin Marea Neagră în iulie.

În urma bombardamentelor Rusiei asupra depozitelor, porturilor și feribotului din Marea Neagră, precum și din apropierea Dunării, s-a luat concomitent decizia de a interzice sau limita sever exportul tuturor soiurilor de orez pentru a preveni creșterea prețurilor pe piața internă.

Având în vedere că Rusia, Ucraina și India sunt din punct de vedere istoric cei trei mari exportatori de cereale, porumb, ulei și orez din lume, evenimentele actuale legate de războiul ruso-ucrainean au provocat o criză gravă în lanțul de producție și transport.

Veteranii de pe piață mai atrag atenția că există riscul deplasării containerelor, ceea ce înseamnă că chiar și o singură marfă, cum ar fi grâul, poate crește prețul, provocând un efect de domino asupra prețurilor orezului, având în vedere că este cea mai ușoară alternativă pentru mulți consumatori. mai ales în ţările în curs de dezvoltare.

O preocupare suplimentară este posibilitatea unor restricții asupra exporturilor indiene de zahăr ca urmare a penuriei de apă observată în zonele de producție în ultimele luni.