Atenție la escrocherii prin phishing – Îndrumări de la Autoritatea Națională de Securitate Cibernetică
Îndrumări de la Autoritatea Națională de Securitate Cibernetică
Recent, au apărut din ce în ce mai multe rapoarte despre mesaje de tip phishing trimise prin e-mail, telefoane mobile și utilizatori de rețele sociale , motiv pentru care Autoritatea Națională de Securitate Cibernetică le reamintește cetățenilor reguli utile pentru a-i proteja.
Cetățenii își pot spori securitatea și confidențialitatea pe internet și își pot păstra ochii deschiși pentru orice mesaje înșelătorie de tip phishing din e-mailurile lor, conturile de rețele sociale sau chiar prin SMS pe telefoanele lor mobile.
Ce este Phishing
Phishingul este un act de amăgire a utilizatorilor de Internet, în care expeditorul se uzurpă pentru o entitate, organizație sau persoană de încredere care invită destinatarul mesajului să urmeze instrucțiunile care le-au fost date.
Aceste instrucțiuni pot cere destinatarului să urmeze un link sau să furnizeze datele sale, cum ar fi informații private sensibile, parole, detalii de identitate sau pașaport, cont bancar, card bancar și altele.
Mai mult, în ultimele zile a apărut un număr crescut de mesaje cu privire la rambursări sau alocații de taxe.
Cetăţenii sunt îndemnaţi să fie deosebit de atenţi, la fel de credibili ca expeditorul sau mesajele pe care le primesc, pentru a nu cădea victimele fraudelor care acţionează în acest fel. Iată câteva sfaturi practice pentru a vă proteja împotriva acestui tip de atac (atacuri de tip phishing).
Nu trebuie să oferiți niciodată informații personale (de exemplu, coduri e-Banking, numere de card/PIN-uri, parole, nume de utilizator) presupușilor intermediari, firme de avocatură, contabili sau altor furnizori de așa-numite servicii (de exemplu, în chestiuni de subvenție guvernamentală, energie/combustibil). /Turism pentru toate sau alte cazuri, cum ar fi închirierea camerelor etc.).
Trebuie să accesați prin site-ul oficial al instituției, organizației sau băncii sau prin aplicația de pe telefonul mobil (aplicație) și nu prin link-uri dintr-un mesaj sau e-mail primit, motoarele de căutare sau alte site-uri web.
Dacă ați primit un e-mail suspect, ar trebui să vă contactați partenerii sau presupusul expeditor pentru a verifica autenticitatea acestuia înainte de a lua măsuri.
Ar trebui să verificați cu atenție adresa expeditorului. E-mailurile de tip phishing au adesea adrese ale expeditorului care nu au legătură cu presupusul expeditor.
Ar trebui să luați în considerare tipul de informații care vi se solicită. Chiar dacă mesajul primit pare autentic, este puțin probabil ca vreo agenție, bancă sau companie să vă contacteze prin e-mail pentru a vă solicita informații personale, detalii bancare sau card de credit sau alte date personale sau sensibile.
Ar trebui să fiți atenți dacă mesajul creează un sentiment de urgență. Atacatorii încearcă adesea să exercite presiune folosind această tactică.
De asemenea, ar trebui să fiți atenți la mesajele de rambursare a taxelor sau alocații.