Căutarea unei locuințe pentru studenți: Sfaturi utile de la Centrul pentru Protecția Consumatorilor
Centrul pentru Protecția Consumatorilor (KEPKA) dorește să ureze bun venit noilor studenți universitari și să ofere câteva sfaturi pentru cei care își caută un loc de cazare în noul lor mediu.
Iată câteva detalii pe care KEPKA le subliniază:
Pentru a găsi o locuință, în fiecare oraș există opțiuni precum agenții imobiliare, reclame, site-uri web specializate, servicii de închiriere și anunțuri. Începutul poate fi făcut prin consultarea ziarelor locale și analiza atentă a micilor anunțuri afișate pe panourile de anunțuri ale școlilor. De asemenea, vizitarea agențiilor imobiliare și plimbarea prin oraș sunt pași importanți.
În orice caz, atunci când căutăm o locuință, este esențial să ținem cont de următoarele aspecte:
Casele situate în centrul orașului, în general, sunt mai vechi și mai scumpe decât cele din afara centrului.
Este important să evaluăm locația casei, cartierul în care se află și facilitățile disponibile în apropiere (supermarketuri, bănci, transport public frecvent, acces la campusul universitar etc.).
Înainte de a lua o decizie, este bine să inspectăm cu atenție casa pentru a depista eventuale daune și să comunicăm proprietarului aceste aspecte pentru a fi reparate înainte de a ne muta.
Trebuie să fim atenți în timpul negocierilor cu proprietarul pentru închirierea casei. Este important să știm că:
Suma chiriei este negociabilă și este stabilită de comun acord între ambele părți.
Un contract de închiriere este valabil pentru cel puțin trei ani, iar dacă se stabilește o perioadă mai scurtă sau nedeterminată, sunt prevăzute reguli specifice.
În cazul în care se stabilește o perioadă de închiriere mai mică de trei ani și nu există un acord referitor la ajustarea chiriei pentru restul perioadei, cheltuiala cu chirie crește anual în funcție de rata inflației, conform datelor furnizate de Banca Națională a Greciei.
Un contract de închiriere pe termen determinat încetează automat odată ce perioada specificată a expirat. După trei ani, în cazul în care chiriașul continuă să locuiască în locuință și proprietarul nu se opune, contractul este considerat prelungit pe termen nedeterminat.
Încheierea unui contract de închiriere pe termen nedeterminat după expirarea celor trei ani poate avea loc prin notificarea din partea proprietarului sau a chiriașului.
Chiria se plătește la data convenită între părți.
Depunerea unei garanții nu este o obligație legală, ci mai degrabă o practică obișnuită în închirieri.
Este important să nu acceptăm sau să semnăm clauze pe care nu le înțelegem sau cu care nu suntem de acord. Multe contracte de închiriere pot conține prevederi nefavorabile chiriașilor. De exemplu, unele prevederi pot cere plata integrală a chiriei în cazul în care chiriașul decide să rezilieze contractul înainte de termen. Este esențial să solicităm eliminarea acestor prevederi.
Proprietarul are responsabilitatea de a livra chiriașului o locuință în stare corespunzătoare și de a o menține astfel pe durata contractului de închiriere. El răspunde de starea și întreținerea locuinței.
Proprietarul trebuie să ramburseze chiriașului cheltuielile necesare pe care le-a efectuat pentru întreținerea proprietății.
Chiriașul nu este responsabil pentru deteriorările sau modificările cauzate de utilizarea normală a locuinței. În consecință, putem cere ca proprietarul să suporte costurile pentru repararea necesară a locuinței sau a eventualelor deteriorări cauzate de utilizare.
După ce am ajuns la o înțelegere, este important să semnăm întotdeauna un contract de închiriere în formă scrisă. În termen de o lună, proprietarul trebuie să înregistreze contractul la autoritățile fiscale, iar noi trebuie să confirmăm acest aspect.
Este esențial să nu acceptăm bonuri de chirie sau acorduri ce implică plăți diferite de cele reale, deoarece am putea contribui astfel la evaziunea fiscală a proprietarului.
Ca chiriași, suntem responsabili pentru respectarea regulilor de plată a chiriilor, pentru întreținerea corespunzătoare a locuinței și pentru conformitatea cu reglementările de construcție.
Întârzierea în plata utilităților are aceleași consecințe ca și întârzierea în plata chiriei.
La încheierea contractului de închiriere, suntem obligați să predăm locuința în aceeași stare în care am primit-o.
Un aspect important: Începând cu data de 01.01.2008, ștampila nu mai este necesară pentru documentele referitoare la reședințe.
Dacă colaborăm cu o agenție imobiliară, trebuie să ne asigurăm că aceasta operează în mod legal. Agentul imobiliar are dreptul să solicite o taxă. Prin urmare, ar trebui să întrebăm despre onorariul său și să plătim taxa doar în cazul în care închiriem locuința sugerată de el. Taxa este plătită după semnarea contractului cu proprietarul.
Este recomandat să vizităm și să verificăm diferite case în fiecare zi.
Înainte de a semna un contract, trebuie să fim informați cu privire la costurile utilităților, facturile aferente locuinței și toate taxele suplimentare pe care le vom suporta în plus față de chirie.
Prin aplicarea acestor sfaturi, ne asigurăm că procesul de găsire și închiriere a unei locuințe pentru studenți decurge fără probleme și că suntem bine informați înainte de a lua o decizie.